نوشته شده توسط: الهه ناز
معناى شب قدر
چرا این شب، شب قدر نامیده شده، در آن چه اسرارى نهفته و چه وقایع و حوادثى در آن رخ داده و رخ مى دهد؟ مفسران قرآن کریم با استفاده از قرآن و احادیث پیشوایان معصوم علیهم السلام، درباره نام گذارى این شب به شب قدر مطالب و دلایل زیادى آورده اند, که مهم ترین و مناسب ترین آن ها بدین شرح است:
شب قدر
یعنى شب بزرگ و با عظمت, زیرا در قرآن کریم، قدر به معناى منزلت وبزرگى خداوند عالم آمده هم چنان که در این آیه مى خوانیم: (ما قدروا الله حق قدره) آنان عظمت خداوند را نشناختند حبیش، در کتاب وجوه القرآن ، لیله القدر را به لیله العظمه معنا کرده رمز این بزرگى هم در خود سوره قدر بیان گردیده است آن جا که مى فرماید: شب قدر, از هزار ماه بهتر است.
شب با ارزش و پر قیمتجهت دیگرى براى معناى قدر مى تواند باشد، زیرا از یک سو در همین سوره مى خوانیم: عبادت، در این شب از عبادت در هزار ماه بهتر و با ارزش تر است در فارسى هم مى گوییم: قدر جوانى, قدر سلامت ونعمتى را که در اختیار دارى بدان قدر به معناى سختى معیشت آمده در قرآن کریم مى خوانیم:« ومن قدر علیه رزقه فلینفق مما آتاه الله » هر کس گرفتار تنگى روزى و تنگدستى در زندگى شود مقدارى از آنچه را خداوند به او عطا کرده، در راه خدا انفاق نماید.
قدر به معناى اندازه گیرى، تقدیر و تنظیم امور آمد
طبق آیات متعدد قرآن کریم، مى خوانیم: ما قرآن را در شب مبارکى نازل کردیم, و ما همواره بیم دهنده بوده ایم و در آن شب:«فیها یفرق کل إمر حکیم» هر کارى, بر طبق حکمت خداوند تعیین و تنظیم مى گردد
راغب اصفهانى, مى نویسد:«لیله القدر اى لیله قیضها لامور مخصوصه»شب قدر, یعنى شبى که خداوند براى تنظیم و تعیین امور مخصوصى, آن را آماده و مقرر فرموده است.
طبق روایات فراوانى که وارد شده, در شب قدر, سرنوشت افراد براى سال آینده, مانند: رزق و روزى, مرگ و میر, خوشى و ناخوشى, و امور و حوادث دیگر زندگى, بر اساس استعدادها و لیاقت ها, رقم مى خورد, و این تقدیر و تنظیم حکیمانه هم, در انسان هیچ گونه اجبار وسلب اختیارى به وجود نمی آورد.
درباره تنظیم و تقدیر سرنوشت افراد در شب قدر براى سال آتى آنان، امام صادق(ع)فرموده است:«التقدیر فى لیله القدر تسعه عشر, والابرام فى لیله احدى و عشرین, والامضإ فى لیله ثلاث و عشرین» تقدیر امور و سرنوشت ها در شب نوزدهم, تحکیم آن در شب بیست و یکم و امضاى آن در شب بیست و سوم صورت مى گیرد.
آرى, به خاطر اهمیت شب قدر, ارزش و عظمت آن, نزول فرشتگان بى شمار آسمانى به زمین و سرنوشت سازى این شب الاهى ده ها روایت در کتاب ها و تفسیرهاى شیعه و اهل سنت وارد شده است. در بیان پیامبر گرامى اسلام(ص) هم مى خوانیم:«من قام لیله القدر ایمانا و احتسابا, غفر له ما تقدم من ذنبه»
هر کس در شب قدراز روى ایمان و اخلاص, به قیام و عبادت ایستد, گناهان گذشته او, بخشیده و آمرزیده مى شود.
...ادامه دارد